Waalbrug Nijmegen anno 1936

Onlangs ben ik in bezit gekomen van het boek “Onze Groote Rivieren, Dr. Jac P. Thysse – 1938″. Hierin stond een mooi stukje over onze oude Waalbrug (1936). Ik kon het jullie niet onthouden:

Pag. 25

Nijmegen – We zien Nijmegen het mooist van de overzijde van de Waal. Die aanblik verzoette menigmaal het wachten op de veerpont en nu die verdwenen is, gaan we nog graag bij het oude veerhuis zitten kijken naar de stad, die nu weliswaar een beetje bekneld lijkt tusschen de twee bruggen. Belvédère en Valkhof geven nog altijd een trotsche linkerflank. Dan volgen de opgestapelde huizen van de oude stad, de Waalkade voorop. En uit de dakenmenigte verrijzen de torens: de fraaie Sint Stevens als hoofdfiguur. Naar rechts geeft de spoorbrug een nog al zware afsluiting. De nieuwe brug [Waalbrug] links is luchtiger.

De nieuwe Waalbrug ligt er nu in onverwachte sierlijkheid en blijkt niet alleen welkom te zijn voor de snelle automobielen, maar ook voor de bedachtzame wandelaars en nog bedachtzamer hengelaars.

De voetwegen zijn zoo, dat men een onbelemmerd uitzicht heeft over de rivier en haar oevers. De Nijmegenaars hebben nu een heel mooie voordenmiddag- of avondwandeling gekregen: de nieuwe brug over, de dijk naar Lent en met het motorbootje in de baan van de oude veerpont weer naar de Waalkade.